Acupunctuur is van origine gericht op het voorkomen van ziekte, het in stand houden van de balans in het lichaam.
Deze balans raakt snel uit evenwicht wat tot klachten kan leiden. Met  acupunctuurnaalden kunnen we de
lichaamsenergie, ook wel  “Qi” genoemd, beïnvloeden om zodoende de balans te herstellen.
Hierbij wordt naar de mens in zijn geheel gekeken; het lichaam, de geest en de leefomgeving zijn allemaal belangrijk.
Zo ontstaat een holistische kijk. Het kan zijn dat een onbalans ergens in het lichaam, op een andere plaats klachten geeft.

Deze geneeswijze wordt al sinds duizenden jaren beoefend in het Verre Oosten. De Chinezen leefden dicht bij de natuur en door middel van observeren hebben zij een zeer bijzondere vorm van genezen ontwikkeld. Veel klachten ontstaan omdat wij niet meer weten hoe te leven volgens de patronen van de natuur.
Immers, iedereen is druk of heeft haast, tijd is geld en luisteren naar het lichaam is er nauwelijks meer bij.
Bewustwording van ingesleten patronen die meer kwaad dan goed doen, is de eerste stap naar een betere balans.

Acupunctuur is het plaatsen  van heel dunne, steriele naalden op bepaalde plaatsen  van het lichaam.
Bij klassieke acupunctuur wordt vaak een combinatie van punten gebruikt, in de buurt van het probleem of elders op het lichaam. Het plaatsen van de naalden kunt u voelen, daarna is het pijnloos.

Het doel daarbij is om de balans te herstellen waardoor de klacht of ziekte verminderd of verdwijnt. Dit kan bij iedereen, en bij elke klacht. Een behandeling kan op zichzelf staan maar kan ook prima naast een andere behandeling als ondersteuning of aanvulling. Een verwijzing is niet nodig en u kunt direct een afspraak maken.

De lijst met klachten en aandoeningen waarbij acupunctuur ingezet kan worden is lang, denkt u aan: spanningen, hoofdpijn/migraine, slapeloosheid, maag-darmklachten, vruchtbaarheidsproblemen (vrouwen én mannen), allergieën of pijn. Dit zijn slechts enkele voorbeelden!

De WHO heeft in 2019 een nieuwe lijst geplubiceerd met ruim 200 klachten waarbij acupunctuur bewezen effectief wordt beoordeeld. Nieuwe richtlijnen die gevolgd worden in USA, Europa en Australië/Azië bevelen acupunctuur zelfs aan. Acupunctuur wordt niet langer gezien als “alternatief”.
Klik op de volgende (Engelstalige) link als u meer wilt weten over Evidence based acupuncture.

Made with ❤ │ © Copyright 2019 Acuscura │ franck